Històrics Espectacles de Dansa

FOU L’EMPORDÀ

“L’Empordà, terra de contrastos, barreja de dues cultures…

El to sallat de la Mediterrània, la vitalitat i picardia de la gent de mar feinejant en una costa acaronada pel vaivé d’un Mare Nostrum.
El viure muntanyenc, de caràcter generòs i tranquil, fruit d’una vida afable entre el silenci dels boscos i el ritme del so dels rierols.
… i fou d’aquesta barreja que en sortí la nostra gent, i fou la tramuntana qui n’arrodoní el seu tarannà, i fou en una plana…
i FOU L’EMPORDÀ!”

És basant-se en la lletra de la coneguda sardana l’Empordà d’Enric Morera que Mediterrània dansa enceta el seu primer repertori de dansa tradicional com a entitat.

L’aproximació entre la muntanya i el mar a la plana de l’Empordà ha inspirat les dues parts de l’espectacle: la primera, dedicada a la costa i la seva gent; la segona, a les viles interiors de la comarca. Tot això amb un fil conductor i amb un rera fons de records i sentiments.
Fou l'Empordà

2001 - 2003, Mediterrània Dansa

RECORDS DE FESTA 

De jove, ella somniava en asseure’s en un palco del Teatre principal i posar-se un bon vestit per anar a ballar al Liceu. Ell volia ser comerciant, soci del casino, i gaudir del ball de pinyata, les polques i les masurques…
La vida els havia dut per un altre camí: eren músics de carrer i el seu piano de maneta animava petits i grans a les places de la ciutat.
Només en una occasió la distància entre els estaments socials quasi desapareixia, era el moment d’acostar-se al seu somni: pel carnaval.

L’espectacle se centra a la ciutat de Figueres i vol mostrar l’ambient sociocultural i els balls a la ciutat al voltant del 1900, una època d’esplendor cultural, amb diferències socials i costum singulars, amb limitacions i prohibicions, però també amb gresca i disbauxa.
Juntament amb l’espectador ens endinsarem a les partitures de rigodons i els llancers, gaudirem amb les masurques i les polques, i voltarem fins al límit del mareig amb un vals-jota tal i com feien els nostres avantpassats. Aquestes són les danses que mostrem avui, encetat el segle XXI, per tal que no oblidem que els catalans tenim una història, una tradició, un passat. Tenim tants records de què gaudir…. i perquè no els Records de festa?
 
Espectacle premiat als Premis Ateneus de Catalunya 2003
Records de festa

2003 - 2006, Mediterrània Dansa

LA CÚPULA DELS SOMNIS 

El petit Salvador se’n va tranquil·lament al llit. És l’hora d’acabar una jornada que aparentment ha estat com qualsevol altra. Però la nit pot arribar a ser molt màgica…
Un personatge curiós s’apropa, li és familiar però li costa reconèixer qui és. Diu que li ha de mostrar alguna cosa especial: ” Vine, vine…. sota aquesta cúpula tot et semblarà diferent”.
De cop i de manera sorprenent comencen a moure’s per l’habitació diferents objectes i personatges estranys.
… Tot ha resultat ser un somni, però QUIN SOMNI! Ara ho té clar, a partir d’avui viurà per ser DALÍ.

En motiu de la celebració de l’Any Dalí a Figueres, l’AMD col·labora amb la posada en escena d’un espectacle relacionat amb el pintor. Després de 100 anys del naixament del geni, el teatre Museu dalí és un punt de referència internacional. Sota la cúpula que presideix el museu s’obre un món de colors, sensacions i somnis que mostra la seva vida i obra.
Junts veurem un petit fragment d’aquest món, alhora que descobrirem el moment en què Salvador va decidir viure com a Dalí. Ell ens acompanyarà i ens mostrarà la seva obra, diverses sales del museu i ens transmetrà les seves sensacions per a cadascuna.
La cúpula dels somnis

2004 - 2007, Mediterrània Dansa

HAVANERA

Immers en un somni d’aventura i amb la il·lusió de fer fortuna, en Narcís, com tants altres catalans al voltant de l’any 1850, surt del port de Palamós en direcció a les Antilles, a Cuba.
Rera seu deixa una vida senzilla, la familia i Elisa, la pubilla d’una humil casa de pescadors a qui ha promès el seu amor.
Malgrat estimar la seva pàtria, l’ànsia de riquesa és tan gran que l’empeny a creuar l’oceà fins a terres desconegudes, que li oferiran una nova situació econòmica, un nou amor, i una lliçó de vida… que potser no s’espera.
La vida d’en Narcís és un petit bocí de la història de Catalunya i del bagatge cultural, empresarial i aventurer dels catalans d’ahir, que ha deixat rastre, sense dubte, a la Catalunya d’avui.

Havanera ens trasllada a un moment significatiu de la història de Catalunya: l’emigració colonial a Cuba. Aquest fet propicia un intercanvi que va més enllà del món dels negocis i s’estén a la vida quotidiana i a la cultura popular.
Amb la introducció de ritmes afro-cubans, algunes músiques i danses europees de finals del segle XIX evolucionen cap a la nostra coneguda i popular havanera. La relació entre danses cubanes i catalanes ens fa aprofundir en la recerca dels seus orígens i crear un guió que ens permeti vertrebarar un espectacle amb tres idees: el moment històric, l’evolució de la dansa i l’experiència personal d’un català que se’n va a fer les Amèriques. 
Havanera és una aposta arriscada per la seva posada en escena innovadora i pel repte interpretatiu que suposa fusionar a través de la música i la dansa dues cultures tant diferents.
Havanera

2006 - 2009, Mediterrània Dansa

BRUIXES

La cacera de bruixes al segle XV és el període històric on s’emmarca la vida de les nostres dues protagonistes: Violant, de família noble i amb un destí marcat per un contracte matrimonial; Isolda, amb una herència de saviesa popular que la converteix en remeiera, guaridora, però també….bruixa.
Un afany per posar punt i final a la bruixeria que podria haver suposat l’inici de la presència de les bruixes en la nostra cultura tradicional

L’espectacle “Bruixes” és una nova proposta en la mateixa línia de treball de Mediterrània Dansa en els darrers anys. Ens porta a l’època medieval i concretament se centra en el fenòmen de la cacera de bruixes. D’aquest període històric se’n extreuen diferents aspectes que l’espectacle vol posar en valor:
  • Valor històric: La situació històrica del fenòmen de la cacera de bruixes.
  • Valor social: El paper de les dones de l’època feudal.
  • Valor tradicional: Les bruixes: qui eren i què feien ?. El record popular de la bruixeria.
  • Valor artístic: La música i la dansa medieval. La sardana i la bruixeria
Bruixes

2009 - 2013, Mediterrània Dansa

AMD 10 anys

ESPECTACLE QUE CULMINA I RESUMEIX LA TRAJECTÒRIA DE L’AGRUPACIÓ MEDITERRÀNIA DANSA DE FIGUERES EN AQUESTS DEU ANYS D’EXISTÈNCIA

Si en aquest espectacle parléssim d’un grup de música ens referiríem als seus Greatest Hits, de manera que aquesta creació de Mediterrània Dansa és un recull de les seves millors coreografies al llarg d’aquests anys en espectacles com Fou l’Empordà, Records de festa, La cúpula dels somnis, Havanera, Bruixes. Això sense oblidar les que han acompanyat la formació de dansa tradicional per als més petits, El Mariner de Sant Pau, Recordant en Patufet o El Far de la Mediterrània i la seva vinculació al món de la sardana
AMD 10 anys

2011 - 2013, Mediterrània Dansa

Share This